10. Concert op 24 september in de Sint Bernarduskerk te Nieuwpoort Bad

In september wordt Neos Nieuwpoort 5 jaar. Wij zijn toen gestart met een spreekbeurt over Europa in het centrum Ysara door Hendrik Vos.

Dit jaar starten wij het seizoen 21-22 met een spreekbeurt over de Luchtvaart in het centrum Ysara op 10 september en met een klasserijk klassiek concert in de Sint Bernardus kerk te Nieuwpoort Bad op 24 september.


Het eerste deel  van het concert is het optreden van internationaal gekende muzikanten: Jonathan De Ceuster contratenor, Clint van de Linde eveneens contratenor en Frank Agsteribbe op klavecimbel. Zij brengen hun programma " Sweeter than Roses" met werken van H. Purcell en J. Dowland.

"Sweeter than roses"

 • In vain the am'rous flute - H. Purcell
 • Flow my tears - J. Dowland
 • In darkness let me dwell - J. Dowland
 • Sound the trumpet - H. Purcell
 • Suite in G groot: Prelude / Almand / Corant / Minuet
 • An evening hymn - H. Purcell
 • Elegy upon the death of Queen Mary - H. Purcell
 • Suite in a klein: Prelude / Almand / Corant / Saraband - H. Purcell
 • Sweeter than roses - H. Purcell
 • No resistance is but vain - H. Purcell

In het programma 'Sweeter than roses' brengen Clint, Jonathan en Frank jullie een gevarieerd programma met muziek van John Dowland (1563-1626) en Henry Purcell (1659-1695), twee van de belangrijkste Engelse componisten van de late 16e en 17e eeuw.

Waar Dowland zijn liederen nog binnen de traditie van de late renaissance componeerde (origineel met begeleiding op luit), zitten we met Purcell in een heel andere stijl - die van de barok. Dowlands muziek is dan ook vaak introverter, meer kamermuzikaal, terwijl Purcell grotere genres schreef zoals opera en anthems met uitgebreide orkestrale bezettingen.
De selectie die Clint, Jonathan en Frank maakten brengt een mooi overzicht van de verfijnde, elegante en speelse muziek die toen geschreven werd. En hoewel er toen nog geen sprake was van een verenigd Europa, zit deze Engelse muziek vol van de invloeden uit Italië en Frankrijk - op dat moment de belangrijkste muzikale naties. Enjoy!

Het wordt een open deur event waar iedereen welkom is. De Neos Nieuwpoort leden komen gratis op vertoon van hun lidkaart 20-21 of 21-22. Anderen betalen 25 € aan de kassa bij het binnenkomen.

De deuren van de kerk gaan open om 13:30 en het concert start stipt om 14:30. Met de huidige Corona regels zijn er 200 plaatsen in de kerk. Dit kan veranderen en we houden jullie zeker op de hoogte.

Het concert bestaat uit 2 delen van elk zowat 45 minuten met korte pauze tussenin.


Het tweede deel van het concert, wordt ingevuld door het puike virtuozen Duo Aznèm. Op de website van het concertgebouw in Brugge staat het volgende te lezen:

"Meditatieve cello en harp met zotte kantjes

Geen waardiger vervanger van de menselijke stem dan de cello, moeten Astrid en Emma Wauters gedacht hebben toen ze een programma met minnezangers en een vocalise ineen staken. De Brugse tweelingzussen 'As' en 'Em' - inderdaad, u heeft het goed begrepen, Aznèm - wisselen meditatie en gebed af met barokke zotternijen van Igor Stravinsky en Marin Marais. Voeg daar nog de warme gloed uit Enrique Granados' Spaanse dansen en vrolijke vogelzang aan toe, en dan weet je: dit wordt een zalige zomeravond".

Astrid                  Emma
Astrid Emma

PROGRAMMA

1 Follia 

Marin Marais(1665-1728)

2 Nocturne in c# minor 

Frédéric Chopin (1810-1849)

3 Czardas

Vittorio Monti (1868-1922)

4 Prayer (Uit A Jewish Life) 

Ernest Bloch (1880-1959)

5 La source 

Alphonse Hasselmans (1845-1912)

6 Harp solo Andaluza (uit Spanisch dances) 

Enrique Granados (1867-1916)

7 Kalimat 

Majda El Roumi (°1956)


Een voorsmaakje op YouTube:

https://youtu.be/7EZOvOTkCJo 

De Zuid-Afrikaanse contratenor Clint van der Linde studeerde onder meer aan het Royal College of Music. In 1998 behaalde hij de eerste prijs in de Kathleen Ferrier Bursary for Young Singers. Hij volgde masterclasses bij Roger Vignoles, Sarah Walker, Michael Chance en James Bowman.

Clint van der Linde is zowel vertrouwd met barokmuziek als hedendaagse muziek. Hij werkte als solist samen met vooraanstaande orkesten als The Orchestra of the Age of Enlightenment, The Hanover Band, The Academy of Ancient Music, King's College Cambridge, The King's Consort, The London Handel Orchestra, Il Fondamento, Le Musiche Nove en het Combattimento Consort Amsterdam. Hij zong olv. Roger Norrington, Peter Schreier, Nicholas Kreamer, Robert King, Stephen Cleobury, Jan Willem de Vriend, Paul Dombrecht en Gerard Korsten. Ook zong hij in een vocaal kwartet genaamd Close Harmony.

Op het opera platform vertolkte hij onder andere de rollen van David (Saul), Jason (Giasone), Ottone (Agrippina), Farnace (Mitridate), Apollo (Death in Venice), Arsamanes (Serse), Amphinomous (Il ritorno d'Ulisse in patria) in de operahuizen van Theater Bielefeld, Nationaltheater Mannheim en voor English Touring Opera.

In het Concertgebouw van Amsterdam trad hij voor het eerst op toen hij Narciso vertolkte in Händels opera 'Agrippina', uitgevoerd met het Combattimento Consort Amsterdam. Hij was te zien en te horen op prestigieuze festivals zoals de Schossfestspiele in Ludwigsburg, het Kissinger Sommer Festival en het Bachfest Leipzig.

--------------------------------------------------

Contratenor Jonathan De Ceuster studeerde zang aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles waar hij Eerste Prijzen zang, kamermuziek en een Hoger Diploma zang behaalde. Hij specialiseerde zich in barokzang aan het Conservatoire de Metz (FR).

Hij vervolgde zijn studies aan de prestigieuze Royal Academy of Music (UK) waar hij een postgraduate performance degree behaalde. Hij had er de kans om met iconen als James Bowman, Paul Esswood en Laurence Cummings te werken. Hij behaalde tenslotte ook een Masters Degree en een aggregaatsdiploma aan het Conservatorium van Antwerpen.

Jonathan is gepassioneerd door zowel oude muziek, hedendaagse muziek als door theater. Dit heeft geleid tot een gevarieerde carrière op zowel het opera platform als op het concert podium.

Jonathan werkt samen met talrijke ensembles als solist en ensemble zanger waaronder het Collegium Vocale Gent, Akademia, Ex Tempore, Currende, CantoLx, BachPlus, Amsterdam Baroque Choir,...

Als solist stond hij op de scène van de operahuizen van oa. Antwerpen, Gent, Düsseldorf, Strasbourg en Genève. Hij creëerde onder andere de wereldpremières van Achilleus (W. Henderickx), Intra Muros (E. Sleichim), Richard III (G. Battistelli) en JJR (P. Fenelon).

www.jonathandeceuster.com 

Sint Bernarduskerk
Sint Bernarduskerk

Duo Aznèm

Astrid en Emma Wauters vormen als tweelingzussen een duo sinds hun eerste noten muziek. Ze startten allebei aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge om daarna hun eigen professionele parcours op te gaan.

Astrid wordt als jong talent uitgenodigd in de klas van Marie Hallynck aan het Conservatoire Royal de Bruxelles waar ze later haar Master behaalt. Daarna haalt ze een ManaMa Kamermuziek in Leuven.

Emma haalt in Antwerpen haar Masterdiploma met grootste onderscheiding in Antwerpen bij Sophie Hallynck, en ze vervolmaakt zich aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon bij Fabrice Pierre. Emma behaalt diverse prijzen in binnen- en buitenland.

Als jongelingen krijgen ze in duo 99% op het Vlamo kamermuziekconcours, ze behalen een beurs voor kamermuziekgroepen (Horlait-Dapsens) en allebei mogen ze de aanmoedingsprijs van de Culturele raad van Brugge in ontvangst nemen.

Astrid concentreert zich daarna op kamermuziek, en richt het strijkkwartet Akhtamar op, waarmee ze talrijke concerten geeft en masterclasses volgt in binnen- en buitenland. Momenteel specialiseert ze zich ook in barokcello. Emma is freelance harpiste in Brussels Philarmonic, Symfonieorkest Vlaanderen, het operaorkest van De Munt, Orchestre Philarmonique Royal de Liège, en tal van kleinere bezettingen.

Samenspelen was voor de zussen altijd een evidentie en een plezier. Ze volgden samen masterclasses bij Wibert Aerts, Guy Danel, Donald Grant, Charles Watt...en gaven concerten over het hele land. Ze zijn momenteel bezig met het lanceren van hun project 'Kalimat' (ism Lieve De Sadeleer). Ze startten dit jaar ook een samenwerking met de componist Martin Loridan.

Astrid en Emma zijn beiden leraar aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge.

zie ook de facebook pagina van het DuoAnzèm

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Frank Agsteribbe (België, 1968) is een veelzijdig musicus die zich profileert als dirigent, klavierspeler en componist. Binnen al zijn activiteiten zoekt hij naar een directe expressie, plasticiteit en levendige kleurrijkheid, dit zowel in opera als in barok- of hedendaagse muziek.
Hij speelde als klavecinist bij La Petite Bande, het Huelgas Ensemble en Anima Eterna, waarmee hij concerteerde in verschillende Europese landen, Mexico en China.
Hij was oprichter, klavecinist en dirigent van het Belgisch barokorkest B'Rock tot 2013, dat hij leidde in concerten en festivals in heel Europa en Zuid-Afrika.
Frank Agsteribbe is dirigent en artistiek leider van het vocaal ensemble cantoLX in Luxemburg, waar hij ook curator is van de festivals "Passions et Lamentations" en "Stille Kunst".
Hij werkte als gastdirigent bij het Collegium Vocale Gent. Daarnaast was hij assistent van René Jacobs in de Munt en van Andreas Spering in het festival van Aix-en-Provence.
In zijn thuisstad Gent is hij curator van het Jacobus Early Music Festival tijdens de Gentse Feesten.
Sinds 1989 werkt Frank Agsteribbe als docent en projectleider aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij is covoorzitter van de Onderzoeksraad van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Antwerpen.
www.frankagsteribbe.be