2. De Boekenplank

Regelmatig schrijf ik  een boekbespreking. 

Boeken doen je stilstaan, boeken doen je vergeten. Ze helpen je begrijpen, leren je vergeven. Boeken brengen vrienden. Onze Stedelijke Bibliotheek is the place to be. Zeker weten. Je vindt er de boeken die we hier bespreken 

Thope met een goed boek is geweun beter dan alleen.

Norbert De Jongh Erevoorzitter

01/06/2021

We tippen voor het boek "WAT EEN MAN IS" van David Szalay (462blz), dat ingenieus geconstrueerd is, scherp en zuiver geschreven, waarin hij zijn personages tot in de kern van hun psyche weet te doorgronden. Negen mannen in een verschillende levensfase die proberen te begrijpen wat het betekent om te leven in het hier en nu. Szalay trekt een lijn van de lente van de jeugd tot de winter van de oude dag. Een doordringend portret van eenentwintigste-eeuws mannelijkheid. Het komt allemaal samen in een boeiende, beeldrijke roman die blijft fascineren tot de laatste pagina.

01/07/21

NACHTOUDERS van Saskia De Coster (376 blz) is een boeiende, beeldrijke roman die blijft fascineren tot de laatste pagina. Een kind (Saul is zijn naam) krijgen kan spanning op een relatie zetten en heel ingrijpend zijn. Alhoewel Saul, een blond, Arisch godje, twee vrouwen als moeder heeft en een homo als spermadonor , toch ziet het ernaar uit dat hij een geweldige heteroseksueel is. Kun je het leren, een ander worden? Hoe moet de moeder zich verhouden tot haar zoon, haar bloedeigen niet bloedeigen zoon? Saskia DC heeft al jaren de koppigste, gezelligste en aantrekkelijkste pen van België. 

01/07/21

BEZETTE GEBIEDEN is weer een volbloed (426 blz.) van Arnon Grunberg, een boek dat druipt van cynisme. Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater, past een alternatieve therapie toe die wonderwel ook nog eens bleek te werken. Zijn patiënte heeft een relatie aangeknoopt met een schrijver die een boek met halve waarheden, interpretaties en leugens over Kadoke heeft geschreven. Het boek wordt een bestseller. De reputatie van de psychiater wordt vernietigd. Hij mag zijn beroep niet verder meer uitoefenen ingevolge een arrest van het Tuchtcollege en besluit daarom naar Israël uit te wijken waar hij hoopt een nieuw leven te kunnen beginnen. Hij wordt er als verlosser onthaald. Grootse literatuur die leeshonger opwekt.

23/07/21

Als er één roman is die je dit jaar gelezen moet hebben, is het "DE CIRKEL" van Dave EGGERS (448blz).

"De Cirkel" heeft een niet mis te verstane boodschap : hou de internetgiganten goed in de gaten. Pik het niet langer dat ze in alle stilte zoveel kennis (en macht) over ons verzamelen.

 "Geheimen zijn leugens. Delen is mee-leven. Privacy is diefstal".

Het zijn de nieuwe leidraden voor ons toekomstige, volledig door sociale media beheerste leven.

23/07/21


"DE ENGEL VAN MÜNCHEN" van Fabiano MASSIMI (544blz) is één van de beste thrillers van 2020. De schrijver deed uitgebreid research voor deze fenomenale thriller. Hij schetst een indrukwekkend beeld van de tijd net voor Hitler aan de macht kwam. "De Engel van München" is niet zo maar iemand maar is het nichtje van Adolf H. Het werd dood gevonden in het appartement van A.H. Alles wijst op zelfmoord maar heel wat mensen hebben een goede reden om te denken dat het vermoord werd. Wie vermoordde Hitler's nichtje, zijn enige geliefde? Een spannend misdaadverslaggever. Dit is geschiedenis. 

09/08/21

Als je Russell BANKS, de schrijver van "HUID" (423blz) nog nooit hebt gelezen dan wordt het tijd om ermee te beginnen. Het peilt de schimmige kelderverdieping onder het souterrain van de Amerikaanse maatschappij waar KID al een tijdje woont met verborgen onder zijn enkelband een gps-shop die zijn gaan en staan genadeloos registreert. Ondanks het delicate onderwerp - wanneer je ontdekt wat KID heeft mispeuterd, neemt je sympathie voor de ranzige jongeling een diepe duik - construeerde RB een knappe roman waarin alle morele clichés slim worden vermeden. "HUID" is een roman die je niet zomaar loslaat en die je doet nadenken over schuld en boete. Voor minder mag literatuur niet gaan, voor minder lees je niet.

31/08/2021Tijdens een schaaktoernooi wordt de dertienjarige Elissa ontvoerd. Als ze wakker wordt zit ze vastgeketend in een kelder, waar ze ontdekt wordt door Elijah, een getormenteerde ziel die in zijn zelf gecreëerde "geheugenwoud" met zijn demonen vecht. Met "HET GEHEUGENWOUD" (416blz) heeft Sam LLOYD een bloedstollend boek geschreven over twee mensen die niet zonder elkaar kunnen, maar elkaar ook moeten bestrijden om te overleven.