pagina 10 : definitief programma 2020 dd 19/10/2019 

de spreekbeurt van Fred over het Panamakanaal is verdaagd omwille van het feit dat we op die bewuste datum Pieter Boussemaere opnieuw hebben kunnen strikken

wij hebben 20 kaarten aangevraagd maar zijn niet zeker dat wij er zoveel zullen ontvangen.

voor hen die zeker willen gaan: gelieve ASAP in te schrijven mits betaling van 129 €/p vóór 26 november op rekening

BE24 7360 3451 0038.

zo zag hij er vroeger uit!

Nieuwjaarsreceptie in de Stadshalle van Nieuwpoort om 11:00 op zondag 12 januari 2020. Alleen voor leden. Gratis.


3de editie van de NN Beeldquiz op vrijdag 18 december 2020 in Ysara om 14:00 - zie ook aparte pagina 13


Migratiestromen. In bijna alle nieuwsberichten komt het item "migratie" ter sprake.  Aan Professor Ilse Ruyssen de vraag ons wegwijs te maken in het wereldwijde gebeuren van de migratiestromen. Wie zal migreren? Wanneer zullen deze plaats grijpen? Wie zal van waar naar waar verhuizen? Om welke redenen? Welke zijn de uitdagingen? Welke zijn de kansen?

Dr. Ilse Ruyssen is als professor verbonden aan de Vakgroep Economie (Universiteit Gent) waar ze verschillende vakken in de
internationale economie doceert. Deze spreekbeurt gaat door op 24/01 in Ysara om 14:00.


Op 23/10  komt Korneel  De Rynck om 14:00 in Ysara ons speken over:

Korneel De Rynck (1986) is historicus en auteur. Hij won de
Vlaamse Scriptieprijs 2008 en debuteerde in 2011 met De tuin van Tito. Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo (nominatie VPRO Bob den Uyl-prijs en winnaar Groene Waterman-publieksprijs). Daarna publiceerde hij twee boeken over de Eerste Wereldoorlog: IJzeren oogst (2014) en de reisgids In Europese velden (2017). Eind 2018 verscheen Vroeger was alles anders, over het dagelijks leven in de jaren vijftig.

Sinds de golden sixties nam
de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend. Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? Wat aten de mensen toen? Hoe wasten ze zich? Hoe verplaatsten ze zich, en hoe vulden ze hun schaarse vrije tijd in? De Rynck dook in het verleden en schreef er het boek Vroeger was alles anders (2018) over. Deze lezing, gebaseerd op het boek, brengt het leven in de jaren vijftig helemaal terug, met tal van oude foto's, beeldfragmenten en een streepje muziek. Het gaat over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema's en Leuvense stoven.
Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en buitentoiletten.
Verrassend voor jongere generaties, en bijzonder herkenbaar voor wie een dagje ouder is

4de editie van de zomer BBQ op de terreinen van Sport Vlaanderen langs de Havengeul om 11:00 op zondag 9 augustus 2020


De "Sound of Sea", onze kust anders bekeken op 14/02 om 14:00 in Ysara. Het is een cliché te stellen dat we op een Blauwe Planeet leven. We moeten heus de ruimte niet in om vast te stellen dat niet het land, maar de zeeën en oceaan het beeld van de Aarde bepalen. Toch kan het geen kwaad even stil te staan bij het belang van deze immense watervlaktes op onze samenleving. Op hoe ons weer en klimaat erdoor worden gestuurd, allerlei natuurlijke rijkdommen eruit kunnen worden gewonnen of wat oceaan en energie gemeen hebben. Ook loont het de
moeite in te zoomen op de fascinerende geheimen en geluiden van de diepzee, de
gifmechanismen en eetbaarheid van kwallen of op de veranderingen die zich in de loop van de geschiedenis in het zilte nat hebben afgespeeld.

Dr. Jan  Seys is woordvoerder
van het Vlaams Instituut voor de Zee. Als marien bioloog startte hij zijn carrière in Belgisch en Nederlands zee- en estuarien onderzoek (10 jaar) en als
manager (2 jaar) van een samenwerkingsproject zeewetenschappen tussen Kenia en België. Sinds 2000 verdiept hij zich bij VLIZ in wetenschapscommunicatie en -educatie. Vanuit een specifieke interesse in het betrekken van het breed publiek, is hij de motor achter burgerwetenschapsinitiatieven als 'SeaWatch-B' en de 'Grote
Schelpenteldag'. Hij is een veel gevraagd spreker, eindredacteur van het tijdschrift 'De Grote Rede' en auteur van het boek 'Onze kust anders bekeken'.  


het jaarlijks Kaas-en Wijnfestijn gaat door op 26 juni 2020 in het Cafetaria van Ysara om 16:00


op 13 mei vroeg opstaan voor zij die willen deelnemen aan de jaarlijkse visdag, voor ons ingericht door Promovis


kom op donderdag 16 januari naar het Nieuwjaarsconcert ingericht door Neos West Vlaanderen in het CC Casino van Koksijde; Sony Vandeputte is van de partij met " Ode aan de Cabaretiers"


Op donderdag 4 mei namiddag  bezoek aan Bio Pack te Gistel; dit E-Packing bedrijf wordt gerund door de dochter van één van ons leden. Eigen transport met mogelijkheid om samen te rijden.


Pieter Boussemaere komt op 18/09/2020 het vervolg vertellen van zijn verhaal over het Klimaat

Op 11 december om 14:00 in Ysara muzikale conference door Jos Meersmans over Ludwig von Beethoven; het is  de derde keer dat wij Jos als gastspreker hebben gevraagd. Succes verzekerd.


Congo, wat nu?

Op 30 december 2018 trokken miljoenen Congolezen naar de stembus. Félix Tshisekedi is de nieuwe president, maar is zijn voorganger Joseph Kabila echt weg? Tijdens haar lezing blikt Nadia Nsayi terug op de verkiezingen in Congo, ze deelt de
uitdagingen in het land en ze geeft haar kijk op de rol van België in Congo, van de kolonisatie tot vandaag.

Nadia Nsayi is geboren in Congo en groeide op in België. In 2008 behaalde ze het diploma Internationale politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). Ze werkte als parlementair medewerker. Sinds september 2010 is ze beleidsmedewerker Congo bij de ontwikkelingsorganisatie
Broederlijk Delen en de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen. Ze richt zich
tot politici om hun beleid te beïnvloeden, ze informeert journalisten en ze
sensibiliseert via lezingen en debatten. Spreekbeurt op 10/04 om 14:00 in Ysara


Als liefde zoveel jaar kan duren (: samenleven na 60)

© Prof.dr.Alfons Vansteenwegen

Het einde van de carrière(s) en het weg zijn van de kinderen brengen een nieuwe periode in de samenleefrelatie. Wat doe je
als je na een leven lang werken plotseling weer dag in dag uit samen bent, en weer op elkaar bent aangewezen? Hoe blijf je origineel en 'verschillig' tegenover elkaar? Hoe blijf je betrokken zonder bemoeienis? Alle verschillen zijn duidelijk geworden. We kennen de permanente en de onoplosbare problemen. Ook de seksualiteit  verandert. Partners die nu kort bij elkaar leven, moeten leren mentaal afstand nemen om samen te kunnen blijven door een goede terreinverdeling, het origineel blijven voor elkaar en het vermijden van vicieuze cirkels. Echt spreken, gevoelens mededelen en medeleven, en ook overleg blijven noodzakelijk. De omgang met kinderen en kleinkinderen is een nieuwe uitdaging. Dit kan leiden tot een diepe duurzame betrokkenheid, waarbij 'lief zijn' kan helpen. Spreekbeurt op 22/05 om 14:00 in Ysara


op vrijdag 13 maart komt Prof. Edwald  De Maesschalk ons spreken over de slag van Nieuwpoort ten tijde van Oranje tegen Spanje.


Op donderdag 7 mei organiseert onze collega Bestuurslid André De Ceuninck een wandeling door het oude Nieuwpoort met vnl. aandacht voor de gevelstructuren. Vertrek om 14:00 aan de CC City.

Op donderdag 16 april 2020 daguitstap naar het Afrikamuseum te Tervuren met lunch ter plekke in nieuwgebouwd restaurant.

Op donderdag 6 oktober 2020 daguitstap naar het Bierkasteel te Izegem

Neos Nationaal nodigt ons uit op de Musical Daens te Puurs op donderdag 11 juni.


Net zoals vorige jaren  hebben we begin augustus de 3 concerten van Musica Antiqua Brugge in de schuur en kerk van Lissewege. Datum is nog niet gekend.


Neos West Vlaanderen nodigt ons uit op dinsdag  7 augustus op het Folk Festival van Dranouter. Folk Dranouter is een folkfestival in België. Het festival kreeg de afgelopen jaren onder andere bezoek van Passenger, Selah Sue, Bazart, Triggerfinger, Jake Bugg en Milow.
Het Dranouter Festival ontstond in 1975 vanuit de toenmalige toonaangevende folk club "De Zon". Het eerste festival was een eendaags gebeuren op de speelplaats van de toenmalige jongensschool. Er speelden acht groepen en er waren een driehonderdtal toeschouwers. In 30 jaar is het festival gegroeid tot 4 dagen en 7 podia. Naast traditionele folkgroepen staan er de laatste jaren steeds vaker enkele bekende namen op het programma als publiekstrekker.


Op vrijdag 11 november hebben we in het CC Ysara een spreekbeurt en kortfilm over "Alzheimer" ingericht door de Stichting Alzheimer Onderzoek.


Op  donderdag 18 juni worden we verwacht in "De wondere wereld van blindengeleidehonden" te Koksijde. We gaan er naar toe op eigen kracht en maken er een interessante en leuke namiddag van.


De jaarlijkse provinciale wandeling gaat door op 11 augustus in en rond Damme.


Neos bestaat 40 jaar!

Big event op zondag 6 september op de terreinen van De Schorre te Boom. Later meer nieuws.

terug naar startblad